Zvláštní stav - nevíte někdo rady?

Archiv problémů, jež byly úspěšně vyřešeny.

Moderátoři: Dungeon Servant, World Builder, Dungeon Master

Odpovědět
labir
Příspěvky: 6928
Registrován: 18. 12. 2005 1.27
Bydliště: Sídlo u Amfiberai, sféra Equilibrie
Kontaktovat uživatele:

Zvláštní stav - nevíte někdo rady?

Příspěvek od labir » 2. 7. 2007 21.28

Zvláštní stav - nevíte někdo rady?

Už asi 14 dní je server ve zvláštním stavu se kterým si pomalu přestávám mít rady. O co jde:

* Po nahrání modulu když je modul aktivní a běží je zátěž na jádru na kterém NWN server běží extrémně vysoká - i přes 80% při prázdném modulu.
* Běžný stav při nulovém vytížení je přitom cca 5-8%.
* Problém nezávisí na verzi modulu - i verze, které fungovaly zcela bez problémů mají tuto extrémní zátěž.
* Problém nezávisí na databázi, její odebrání nic neřeší.
* Problém není v NWN - kompletní reinstalace nepomohla.
* Problém není v jiných procesech - zátěž na jádru skutečně generuje pouze proces nwserver.exe.
* Server je prost od jakékoliv havěti a nechtěného software a je vcelku dobře zabezpečen a to trojfázově. Problém není ani v ochraně - při vypnutí ochranných bariér (server fyzicky odpojen od sítě) problém trvá.
* Tento problém se už jednou sporadicky objevil krátce po Rozšíření - tenkrát stačilo párkrát restartovat nwserver a prošachovat verze modulu (pustit starou/starší/novou/aktuální) a problém zmizel. Teď tohle nepomáhá.
* Problém není v afinitě nwserveru na jádra, její změna nepomáhá.
* Problém není v prioritě procesu, nwserver běží jako high priority task (2. nejvyšší), změna nic neřeší.
* Problém není v ini souborech NWN, záměna za standardní nic neřeší.
* Zátěž procesoru si bere samotný proces (zelený bgraf), vytížení jádra (červený graf) je norální.

Pravděpodobně se jedná o nějaký problém přímo v operačním systému, jenže kompletní reinstalace znamená spousty času (+ladění) a odvoz a přívoz serveru na hosting, což bych viděl až jako poslední možnost. Navíc tu pak není nijak zaručeno že se to za měsíc zase nevrátí. Lepší by bylo najít příčinu.

Nemáte někdo podobné zkušenosti, nebo nenašel by někdo někde řešení někde na netu? Já hledal, ale marně. Před dalším větším vývojem modulu (a plánů je dost, třeba semiperzonalizace světa) je nezbytně nutné tohle vyřešit. Dík všem co se o to pokusí.
Naposledy upravil(a) labir dne 2. 7. 2007 22.38, celkem upraveno 1 x.
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.

Ixtremist
Příspěvky: 327
Registrován: 19. 2. 2006 11.10
Bydliště: DM chliv :)

Příspěvek od Ixtremist » 2. 7. 2007 22.04

Labire měl sem uplne stejnej problem doma. Vyřešila ho až reinstalace systemu a věř mi že jsem zkoušel všechno.
Všichni jsme výsledkem toho, o čem jsme přemýšleli.
JUNGLE MASSIVE!

cybermisa
Příspěvky: 6341
Registrován: 20. 2. 2006 2.46

Příspěvek od cybermisa » 2. 7. 2007 22.47

Ja vim, ze svym prispevkem budu asi hoodne mimo :smile: Ale mne jednou zacal takhle silene zatezovat comp matlab server, z niceho nic, jedine, co se menilo v te dobe, byly updaty woken. Tesne pred zoufalstvim z reinstalace, jsem jako posledni moznost zkusil odinstalovat a nainstalovat win updaty a ono to pomohlo :ermm:

labir
Příspěvky: 6928
Registrován: 18. 12. 2005 1.27
Bydliště: Sídlo u Amfiberai, sféra Equilibrie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir » 2. 7. 2007 22.51

Hmmmm. Win updaty... Mám je sice vypnuté na serveru, ale mám pocit že když jsem se jednou nalogoval že na mě koukalo okno win updatu... Zkusím dík.

Jinak díky Alcatrazovi - už víme ře to není výpisem chyb či hlášení do systémového protokolu. Pomalinku eliminujeme možnosti a ženeme chybku do kouta. :bigwink:
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.

labir
Příspěvky: 6928
Registrován: 18. 12. 2005 1.27
Bydliště: Sídlo u Amfiberai, sféra Equilibrie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir » 2. 7. 2007 22.53

cybermisa píše:Ja vim, ze svym prispevkem budu asi hoodne mimo :smile: Ale mne jednou zacal takhle silene zatezovat comp matlab server, z niceho nic, jedine, co se menilo v te dobe, byly updaty woken. Tesne pred zoufalstvim z reinstalace, jsem jako posledni moznost zkusil odinstalovat a nainstalovat win updaty a ono to pomohlo :ermm:
Ha! 14.6. prošlo nějak záhadně několik (4) aktualizací! To by i mohlo odpovídat časově! Super, zítra to otestuji a uvidíme. Možná tím shodím server tak se nelekněte. :bigwink:
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.

Alcatraz
Příspěvky: 824
Registrován: 18. 2. 2006 16.19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcatraz » 3. 7. 2007 14.16

tak, prohrabal jsem oficialní fórum k NWN serveru a není to poprvé, co se objevily takové příznaky.

- staré příspěvky (2004) hovoří o CPU bugu v serveru, který se projevuje především na VIA chipsetech. nForce2 se zdá tyto problémy nemá. EQ má intel chipset, ale i tak by to mohla být eventuálně příčina (při nevhodné verzi chipsetu)

- nicméně poslední rok se celkem dost množí příspěvky o nwnserveru (obvykle na XP) po updatu 1.68, který z ničeho nic začal žrat 80-90% namísto předchozích/normálních 2-10%. Což poukazuje na nějakou chybku přímo v serveru. Většina odpovědí pak vyzněla, že to sice procesor žere, ale hru to neovlivňuje (nelaguje víc), tak se to tak nechá a případně čeká, že to BW opraví. Je to zneklidňující, ale víc s tím dělat neumí.

- v některých případech se povedlo odstranit to stejně rychle, jak to začalo. Zmiňují, že stačilo odstranit 2-3 lokace nebo pár placeablů (v obrovských 400+ modulech) a pak to zas začalo zřat svých 5%. Skutečnou příčinu podle všecho nezná nikdo.

- na Core 2 Duo je nutností nastavit affinitu - "nwnserver.exe -cpu n", jinak to též prý způsobuje vysoká čísla

- reinstalace systému to může vyřešit jak's psal: Spousta práce, možná to přestane dělat a pak se to objeví znovu
"Dokud kráčíme po své cestě je to neklamný znak, že svému cíli nerozumíme... nebo jsme ho dosud nedokázali přijmout. "
Cesta života, Serena White

labir
Příspěvky: 6928
Registrován: 18. 12. 2005 1.27
Bydliště: Sídlo u Amfiberai, sféra Equilibrie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir » 3. 7. 2007 14.32

Díky za rady. Nevím kdy se dostanu abych zkusil to s aktualizacemi, nějak se mi ztratil čas...

Chipsetem to asi nebude to by se projevovalo hned.
Updatem na 1.68 asi taky ne - taky by se to projevilo hned.
Modulem a odebráním lokací/placeablů také ne - aktuální modul běžel bezproblémově.
Affinitu mám nastavenou s tím jsem nehýbal - a přesto to začalo takhle zlobit.

Tak snad to bude těmi updaty...
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.

labir
Příspěvky: 6928
Registrován: 18. 12. 2005 1.27
Bydliště: Sídlo u Amfiberai, sféra Equilibrie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od labir » 15. 8. 2007 17.52

Aktualizacemi to také není. Odinstaloval jsem všechny aktualizace až ke stavu umístění na hosting a to jak od operačního systému tak i od IE. A nic. Po jejich opětovném nainstalování (co kdyby se to spravilo) opět nulový posun. Začínám si myslet že Symantec nabořil systém ještě před tím než jsem ho vyhodil a nahradil výkonnějším a hlavně stabilnějším systémem... :ermm:

Časem přeinstaluji celý server, ale zatím to počká.
Když něco chcete, nevynucujte si to od okolí. Ptejte se, co vy sami pro to můžete udělat.

Odpovědět